استاد ادبیات عرب حوزه علمیه قم و مشهد:


 خبرگزاری رسا ـ دومین سمینار ادبیات عرب در فرآیند استنباط در سالن همایش‌های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد و حجت الاسلام والمسلمین ربانی، نوسینده کتاب «المعجم التطبیقی للقواعد الاصولیه فی فقه الامامیه» به اهمیت و نقش ادبیات عرب در اجتهاد و فهم دیگر علوم حوزوی پرداخت.



به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دومین سمینار ادبیات عرب در فرآیند استنباط در سالن همایش‌های مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد و حجت الاسلام والمسلمین محمد حسن ربانی بیرجندی، نوسینده «المعجم التطبیقی للقواعد الاصولیه فی فقه الامامیه» به اهمیت و نقش ادبیات عرب در اجتهاد و فهم دیگر علوم حوزوی پرداخت.

 

وی اجتهاد را فرآیند ضرورت یافته‌ای در حوزه علمیه خواند و تأکید کرد: تمام تکاپوهای درسی برای اجتهاد و تبحر در علوم است و برای رسیدن به این جایگاه، علما و بزرگان حوزه، شرایطی را ذکر کرد‌ه‌اند.

 

نوسینده کتاب «المعجم التطبیقی للقواعد الاصولیه فی فقه الامامیه» افزود: شرایط اجتهاد را بزرگانی همچون ملاعبدالله تونی، شهید ثانی، علامه حلی و بعدها وحید بهبهانی، ملااحمد نراقی و دیگر بزرگان بیان کردند که می‌توان مراجعه کرد.

 

وی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) در کتاب کافی خاطرنشان کرد: در باب کتابت حدیث، حضرت می‌فرماید «کلام را صحیح بخوانید و به صورت صحیح و دقیق نیز معنا کنید».

 

حجت الاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی افزود: منظور امام صادق(ع) از صحیح خوانی و دقیق معنا کردن روایات، مربوط به متون فقهی است که اگر در این موارد فتحه یا کسره‌ای جابه جا شود، به صورت کلی فتوا را عوض خواهد کرد.

 

استاد ادبیات عرب حوزه علمیه مشهد و قم به تأثیر علم کلام و نحو در فقه اشاره و تأکید کرد: نحو و ادبیات باید تقویت شود و طلبه‌ای که با علم نحو و ادبیات عرب آشنا نباشد، نمی‌تواند در اصول، کلام و تفسیر به صورت قوی وارد شود.

 

وی با اشاره به سنت حدیث خوانی در حوزه علمیه یادآور شد: فهم ادبیات عرب و نکات ادبی و لغتی متون روایی بسیار در فهم روایت مهم است.

 

حجت الاسلام والمسلمین ربانی بیرجندی به جایگاه و نقش ادبیات در فهم منابع دینی اشاره و تأکید کرد: ادبیات عرب، نقش ویژه‌ای در فهم مبانی دینی دارند و علوم لغت و علوم ادب به معنای عام ابزار فهم و صحت برداشت از متون است./908/پ202/ف

معرفی پژوهشکده

پژوهشکده ادیب فقه جواهری در سال 1392 با هدف ارتقا سطح فهم دین براساس ادبیات عربی در حوزه علمیه قم شروع به کار کرد. این نهاد در تولید کتاب (کتابگاه)، مجله، فیلم های آموزشی کوشا بوده و سمینار نقشش ادبیات عربی در فرآیند استنباط و جشنواره ادبی سید علی خان مدنی ره از دیگر خدمت های پژوهشکده به ریاست استاد سید مرتضی حسینی کمال آبادی  است.

تماس با ما

تماس با پژوهشکده ادیب فقه جواهری

تماس با کتابگاه

از این راه ها در ارتباط باشیم

گفت و گو

پیام به پشتیبانی (پاسخگویی فوری)
09197459063

تماس

09197459063

شنبه تا پنج شنبه (9 الی 21)

ایمیل

info@arabadib.ir

 

کد پستی

3749113916

آدرس

قم، خیابان معلم شرقی پ73
Template Design:Dima Group